Jedenaste spotkanie z projektem edukacyjnym „Uwolnij książkę” w IX LO 23 kwietnia 2018 r.
Od 11 lat propagujemy czytelnictwo w naszej szkole, obchodząc Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich Przez ten czas wiele się wydarzyło, wyszliśmy ze szkoły na ulicę, kręciliśmy etiudy filmowe i reklamy społeczne propagujące czytelnictwo, uwalnialiśmy książkiw specjalnej akcji bookcrossing, organizowaliśmy konkursy na okładki książek i ekslibrisy, wydawaliśmy jednodniówkę „Czytam”. Walory projektu doceniło Wydawnictwo Nowa Era – wygraliśmy V edycję Projektu z Klasą.
Co nowego w tym roku?
Ruszamy z dyktandem: „Chwyć byka za rogi!”, bez krwi, ale za to w pocie czoła. Żaden byk nie ucierpi, lecz my nie damy się bykom w języku polskim! Olé!
Na scenie szkolnej: „Jestem Julią” – monolog z dramatu „Romeo i Julia” Williama Szekspira w wykonaniu naszych uczennic.
W holu Wety, czyli słodkości (inspirowane kuchnią staropolską i „Panem Tadeuszem” Adama Mickiewicza), a także szarlotki wg przepisu z domu rodzinnego poetki Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej.
Tegoroczne reklamy społeczne propagujące czytanie kręciły się wokół książki i… jabłka. Przez wszystkie lata szkolne nakręciliśmy kilkanaście reklam społecznych poświęconych książkom.
Oprócz nowości znane konkursy na: ekslibris, pocztówkę „Czytaj z Gdynią” oraz okładkę książki.
Zachęcamy do twórczej zabawy !
Koordynatorki projektu: Beata Filipp i Olga Malicka-Kowalczyk
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
OLEJNE JABŁKA
Jabłko z modrym konturem, kwadratowo krzywe,
pociągnięte zielenią, która kraplak plami,
ma na policzku białe światełko, jak żywe,
i jest jabłkiem przy jabłku, w jabłkach, pod jabłkami.
Talerz czarno-niebieski, a nad tym przepychem
draperia wisi w fałdach z ciepłego kamienia.
Zaś na obrus, gdzie biele cynkowe śnią ciche,
toczy się – jeszcze jabłko – z modrym krążkiem cienia.
Szarlotka dla Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej
Tę właśnie szarlotkę piekła dla niej kucharka w rodzinnej Kossakówce.
Ciasto:
3 gotowane żółtka
200 g masła
cukier waniliowy
400 g mąki krupczatki
150 g cukru
trochę soli
750 g kwaskowatych jabłek (reneta lub antonówka)
3/4 szklanki rodzynek
łyżka grubego, kryształowego cukru
mielony cynamon
Obierz jabłka, pokrój w dużą kostkę, przełóż do rondla i podduś, aż zaczną się rozpadać, potem posyp cukrem i cynamonem. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie, odsącz. Zagnieć ciasto, wywałkuj okrąg wielkości formy tortowej, trochę ciasta odłóż na dekoracyjną kratkę. Na lekko natłuszczoną formę połóż okrąg ciasta, brzegi lekko unieś, nałóż masę jabłkową wymieszaną z rodzynkami, na wierzchu ułóż kratkę z wałków ciasta lub po prostu ciasto 'poszczyp’ na małe kawałeczki. Piecz 55 min
w temperaturze 200 st. C.